Achtergrond

Het ontstaan van de Alexandertechniek

De techniek is ontwikkeld rond 1900 door een Australisch acteur,

F.M. Alexander. Hij kampte met steeds terugkerende stemproblemen en concludeerde dat hijzelf deze problemen veroorzaakte door een verkeerde manier van stemgebruik.

Dit vormde de aanleiding tot het ontwikkelen van zijn techniek.

Met behulp van spiegels observeerde hij zichzelf tijdens het spreken en ontdekte dat hij kennelijk diverse spanningsgewoontes had ontwikkeld in relatie tot het spreken, zoals het aanspannen van zijn nekspieren.

Bij het zoeken naar oplossingen ondervond hij de macht der gewoonte: je kunt wel willen “loslaten”, maar voor je het weet zit je in je oude patroon. In de techniek speelt daarom allereerst het stoppen van ongewenste gewoontes/reactiepatronen een belangrijke rol.

Al experimenterend kwam hij verder tot het inzicht dat goed stemgebruik sterk afhankelijk is van een vrije balans tussen hoofd, nek en rug. Deze balans vormt de basis voor een goede coördinatie – niet alleen van ademhaling en stemgebruik, maar van het totale lichaam.

Alexander slaagde erin zijn eigen stemproblemen op te lossen. Dit leidde ertoe dat andere mensen met stem- of ademhalingsproblemen hem om advies gingen vragen, zodat hij na enige tijd bekend werd als “the breathing man”. Later bleek dat de techniek niet alleen de stem ten goede komt, maar dat het positieve effecten heeft op het gehele lichaam. Zijn clientèle werd daarmee veel diverser. Pas op tamelijk gevorderde leeftijd ging hij mensen opleiden tot docent in zijn techniek.

 

 

Voor meer informatie over de Alexandertechniek zie de site van de NeVLAT (vereniging van leraren in de Alexandertechniek) www.alexandertechniek.nl

 

Contact: Marjo van Elsdingen - 06-286 11 870 - marjo@studioupdate.nl