Alexandertechniek

Wat is Alexandertechniek?

Alexandertechniek leert je om spierspanningen los te laten en om moeiteloos te bewegen.

Je leert om “ontspannen” te bewegen, waardoor je meer rust ervaart en je een betere coördinatie en lichaamshouding krijgt. Het bewegen wordt veel prettiger en ook krijgt je lichaam de kans om van klachten als gevolg van overbelasting te herstellen.

Hoe werkt het?

De manier waarop we bewegen ligt, door jarenlange herhaling, min of meer voorgeprogrammeerd in onze hersenen. We hebben feitelijk niet veel te kiezen: al onze bewegingsprogramma’s zitten als het ware onder voorkeuzeknoppen. Op zich prettig, anders zouden we bij elke beweging steeds weer moeten nadenken. Maar de keerzijde is natuurlijk dat ook minder prettige bewegingsprogramma's zijn "ingesleten": de spanningsgewoontes die we liever kwijt dan rijk zijn.

Met Alexandertechniek wordt ingegaan op deze voorgeprogrammeerde spanningspatronen. Je leert ze te herkennen en te stoppen, om er vervolgens een andere, beter gecoördineerde, beweging voor in de plaats te stellen.

Een belangrijk fundament in de techniek is NIET-doen: dat wil zeggen dat je niet onmiddellijk – volgens je voorgeprogrammeerde (spannings)patronen – reageert. Dat geeft de ruimte om een nieuwe, betere richting te geven aan het bewegen.

Het gaat er in de techniek dus niet om dat je héél erg je best doet om het "goed" te doen. Veel belangrijker is het juist om te leren "laten", om niet meteen te reageren. Waarmee overigens niet gezegd is dat je voortaan traag of ingehouden moet bewegen. Het tegendeel is waar: als je niet (meer) vastzit aan je automatische spanningspatronen, is er veel meer ruimte om vlot en vrij te bewegen. Je bereikt een meer natuurlijke coördinatie, waardoor je je lichaam beter gebruikt. Bewegen wordt weer moeiteloos en plezierig!

 

Zelf verantwoordelijkheid nemen!

Met één of twee uurtjes per week Alexandertechniek zullen niet zomaar al je spanningsgewoontes als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dat zou wel erg prettig zijn, maar de realiteit is ietsje anders. Je moet echt zélf aan de bak, en de techniek zoveel mogelijk gaan toepassen in je dagelijks leven. Je kunt het gebruiken bij al je activiteiten gedurende de dag. Langzaamaan raak je vertrouwd met een minder gespannen manier van bewegen, en ga je de voordelen ervaren van een goede coördinatie.

 

 

Testimonials

 

Marco: ... "Dankzij de Alexander Techniek die Marjo mij heeft geleerd, ging er werkelijk een nieuwe ontspannen wereld voor mij open. Gek dat je niet in de gaten hebt hoe je spanning in jouw lichaam vasthoudt. Vanuit deze nieuwe ontspanning kan ik betere presentaties geven in mijn werk, wat voor mij de aanleiding was om hiermee te starten. Maar natuurlijk werkt de ontspanning ook door in mijn dagelijkse leven, ik doe nu al mijn dagelijkse dingen met minder moeite. Kortom, echt een aanrader waar je veel baat bij gaat hebben."

 

 

Valesca: … “op zoek naar een Alexander Techniek docent(e) om mij te helpen mijn houding en zit te paard te verbeteren, kwam ik terecht bij Marjo. Het sprak me in eerste instantie aan dat zij een AT docente is met een achtergrond in zowel fysiotherapie als ergonomie en dus kennis heeft van het menselijk bewegingsapparaat. Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze: Marjo heeft me op een nuchtere en op kennis gestoelde wijze een betere houding bijgebracht. Het mooie is dat het resultaat daarvan niet alleen voelbaar is in het zadel maar ook in het dagelijks leven. Dus ja, dat had ik veel eerder moeten doen!”

 

 

Katinka: ... “al snel kon ik de lessen toepassen in mijn dagelijkse leven. Na een aantal lessen kon ik al een rechtere houding bij mezelf terug zien. De totaal andere aanpak dan de meer bekende bewegingsleer Cesar of Mensendieck sprak mij erg aan. Niet “doen” maar loslaten, en de natuurlijke vorm van je lichaam weer toelaten, daar ben ik me nu heel bewust van, en dat is de eerste stap naar verandering.”

 

 

Eelco: ... “door Alexandertechniek heb ik geleerd welke mogelijkheden mijn lichaam biedt om op een minder belastende manier te staan en zitten. Daarbij heb ik wel wat aandacht nodig, maar ik hoef niet actief een bepaalde houding vast te houden. De basis is een gevoel voor de natuurlijke vorm en bewegingsmogelijkheden van je lichaam, waarbij je het jezelf makkelijk maakt door geen spieren onnodig aan te spannen.”

 

Contact: Marjo van Elsdingen - 06-286 11 870 - marjo@studioupdate.nl